Afrikaanse varkenspest

Plaagdierbestrijding inzetten ter voorkoming van Afrikaanse Varkenspest besmetting.

Wat is de Afrikaanse varkenspest?

Afrikaanse varkenspest is een besmettelijke virusziekte. Het is een complex DNA-virus, zeer besmettelijk en vaak dodelijk voor varkens. Deze heftige acute ziekte komt sinds 2007 vanuit Rusland en Oekraïne naar Europa. In het najaar van 2018 zijn de Belgische Ardennen wilde zwijnen besmet geraakt en op 4 november 2019 zijn er nieuwe gevallen onder de wilde zwijnen gevonden in Polen op slechts korte afstand van de grens met Duitsland.

(Bron GD)

Bron: Pig Progress

Verspreiding van de Afrikaanse Varkenspest

Het virus kan direct en indirect verspreid worden. Direct door onderling contact via speeksel, neusuitvloeiing, mest, urine en sperma en indirect via voertuigen, erfbetreder, ongedierte etc. Door de grote afstanden tussen de uitbraken moet de indirecte kans op besmetting niet onderschat worden.

Indirecte besmetting door ongedierte

Een belangrijke maatregel ter preventie tegen de AVP is een goede en gestructureerde plaagdierbestrijding. Ratten en muizen dringen ongewenst uw bedrijf binnen en kunnen ontzettend veel ziekten en bacteriën bijdragen. Zorg dat lokkisten regelmatig worden gevuld met vers lokaas, controleer de opname regelmatig. Maak gaten en kieren dicht en scherm luchtinlaten af met gaas. Dit moet gestructureerd gebeuren, mocht dit vergeten worden of vanwege de drukte worden opgeschoven is het verstandig dit uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf zoals APC. Een gestructureerd en goed preventief bestrijdingsplan hoeft niet meer te kosten dan een curatieve aanpak.

Organic Rodent Control – Tupo

De werkzame stof in ons topproduct Organic Rodent Control Tupo wordt al jaren ingezet voor het verjagen van wild. Onder wild wordt verstaan: Wilde zwijnen, ratten, muizen, konijnen, steenmarters, herten, reeën, vossen en mollen.
De afschrikkende geur van brand gecombineerd de geur van natuurlijke vijanden en etherische oliën vormt de ultieme bedreiging voor wilde dieren. De potjes kunnen (mits het af en toe regent) tot vier maanden deze indringende geur afgeven.

Organic rodent control
Organic rodent control varkenspest
Afrikaanse varkenspest
Tupo varkenspest