De verschillende stadia van een vlieg.

Biologische vliegenbestrijding, oftewel Organic Fly Control, vraagt om een preventieve en gestructureerde aanpak, wij noemen het daarom liever vliegenbeheersing. Zoals u wellicht weet vormen volwassen vliegen slechts 15% van de totale vliegenpopulatie. De overige 85% bevindt zich als eitje, made of pop in bijvoorbeeld de mestput of voerresten. Daarom is het van groot belang tijdig te beginnen met een vliegenbeheersingsplan, onze doelstelling is het voorkomen van overlast. Onze Organic Fly Control producten pakken ieder op een eigen manier een levensstadium van de vlieg aan. Op deze manier krijgen eitjes, maden en poppen geen kans zich te ontwikkelen tot vlieg.

Stadium 1 – Eitjes van de vlieg

Product – Organic Fly Control – Pred Mite

De eitjes van de vlieg worden op warme, vochtige en voedselrijke plaatsen (zoals mest en voerresten) gelegd. Slechts enkele uren later komen er al kleine witte maden uit. Door het regelmatig uitzetten van roofmijten worden de vliegeneieren en jonge larven van vliegen op een natuurlijke manier onder controle gehouden. Roofmijten functioneren perfect in zowel droge als vochtige mest en daar waar stro wordt gebruik

Stadium 2 – Eitjes Maden en Larven

Product – Organic Fly Control – Pred fly

De made (of larven) van een vlieg verliest twee keer haar huid. Na drie á vier dagen kunnen maden volledig volgroeid zijn. Dit stadium van de vlieg pakken wij aan door het regelmatig uitzetten van kokers met poppen van speciale roofvliegen. De koker waarin de poppen zich bevinden, wordt opgehangen of uitgezet in een open stal of in afdelingen met drijfmestkelders. De roofvliegen verlaten de koker en zullen zich nestelen in de drijfmestkelder; de roofvlieg is namelijk lichtschuw. Na enige tijd zal de larve uit het in de mest gelegde ei komen. Wanneer de larve sterk genoeg is, zuigt zij de larven van de kamervlieg leeg. 

Total Care Programma

Organic Fly Control is onderdeel van het Total Care Programma. Met het Total Care Programma van APC bent u als agrariër verzekerd van complete ontzorging op het gebied van ongediertebeheersing. Meer informatie over het Total Care programma vindt u op onze website.

Stadium 3 – Maden en Motmuggen

 Organic Moth Control – Predal

Organic Moth Control Predal bevat aaltjes die parasiteren op larven van insecten, zelfs die van motmuggen die niet gevoelig zijn voor Madendood. Een voordeel bij het gebruik van Organic Moth Control Predal is dat er geen biociden in de mestput komen.

Stadium 4 – Vliegenpop

Product – Organic Fly Control – Wasp

In het vierde levensstadium van de vlieg verandert de made in een bruine, cilindervormige pop. De vlieg kan op zijn vroegst zeven dagen nadat het eitje is gelegd, uitkomen. De Organic Fly Control Wasp (sluipwespen) worden uitgestrooid in de stal. Zodra de wespen zich uit de poppen ontwikkelen gaan ze op jacht naar vliegenpoppen om daar hun eitjes in te leggen. De larven van de sluipwespen vullen zich vervolgens met de inhoud van de vliegenpop. Op deze manier wordt de ontwikkeling van nieuwe vliegen voorkomen. Uit elke pop komen zes tot tien sluipwespen. De inhoud van deze verpakking kan circa 15.000 nakomelingen (sluipwespen) voortbrengen.

Bioplan

Wist u dat wij bij APC overtuigd zijn dat plaagdierbeheersing zonder biocide de norm wordt. Met het bioplan maken wij een agrarisch bedrijf plaagdiervrij zonder het gebruik van biocide. Meer informatie over ons Bioplan vindt u op onze website.

Stadium 5 – Volwassen vlieg

De beheersing van de volwassen vlieg wordt aangepakt door het plaatsen van vliegenlampen en biologische vliegenvangers. Ook de aanwezigheid van zwaluwen op uw bedrijf zullen de hoeveelheid volwassen vliegen beperken

Predal-Controle

Het opstarten van biologische vliegenbeheersing is enkel mogelijk zodra de vliegenpopulatie op het bedrijf onder controle is. Is er een vliegenprobleem van een groter formaat dan is PREDAL-Control de juiste oplossing. Hierbij wordt een grote hoeveelheid microscopische kleine aaltjes met een speciale pomp in de mest verspreid. Op deze manier kunnen we op een doelmatige en verantwoorde wijze maden beheersen. Zodra de overlast beheersbaar is, stappen we over naar het biologische programma.

APC Brochure Organic Fly control