Gaan voor dé klik met plaagdierbestrijder

APC ziet wet- en regelgeving en voedselveiligheid als aanjager voor professionalisering
Het bestrijden van plaagdieren is net zo’n specialistisch beroep als het houden van vee. Elk agrarisch bedrijf en iedere ondernemer is uniek. Voor plaagdierbestrijders van APC is het dagelijkse kost om met die verschillen om te gaan en op elke plek professioneel maatwerk af te leveren.
De angst van veel ondernemers in de agrarische sector is dat het uitbesteden van plaagdierbestrijding veel geld kost. “’Wat kost het?’, is de vraag die mij vrijwel altijd als eerste gesteld wordt”, zegt Joan Rooijakkers, directeur van APC. “Dan zeg ik: ‘het is gratis, alleen twee koppen koffie tijdens een bezoek op uw bedrijf’. Een bedrijfsaanblik en gesprek maken snel duidelijk of zo’n ondernemer bij ons past en samenwerking tot het gewenste resultaat gaat leiden. Je gaat tenslotte een relatie van jaren aan bij plaagdierbeheersing.”
Vliegenbestrijding

Feeling met agrarische sector

Klanten van APC zijn ondernemers met een heldere visie en een duidelijk doel, ook op het gebied van het beheersen van plaagdieren. “Ze denken mee en weten dat een professioneel en agrarisch gespecialiseerd bedrijf hen daarbij het beste kan ontzorgen”, zegt de APC-directeur. “Als plaagdierbestrijder moet je niet alleen gecertificeerd zijn en up-to-date vakkennis hebben, maar je dient ook helemaal thuis te zijn in de agromarkt. Dat zijn wij: wij hebben slachterijen, voedselverwerkende bedrijven, diervoederproducenten en boeren en tuinders als klant. Wij hebben feeling met de boeren en hun personeel.”

Transparantie ten top

Efficiënt, doelgericht en transparant werken kenmerkt APC. “Wij stellen samen met de ondernemer op basis van gedegen onderzoek een gedetailleerd bestrijdingsplan op. Wij weten aan welke richtlijnen moet worden voldaan”, licht Rooijakkers toe. “Systematisch vormen we per klant een digitaal dossier. Alles wat onze deskundige plaagdierbestrijder op een bedrijf doet of opmerkt, wordt op locatie vastgelegd in een online logboek. Van elk bedrijfsbezoek ontvangt de klant een verslag in een persoonlijke mail. Maar ook kan hij in een afgeschermde omgeving alles van zijn bedrijf inzien en zelf tussen de periodieke controles door opmerkingen of bevindingen plaatsen. Tot in detail is alles transparant, ook de kosten via open calculatie.”

Vliegenbestrijding veehouderij

Uitbesteden gaat groeien

Toch geeft Rooijakkers aan dat er nog een wereld te winnen is in de veehouderij. Hij schat in dat bij slechts 30 procent van de bedrijven met vee het bestrijden van plaagdieren wordt uitbesteed aan een professioneel bedrijf. “Door strengere wet- en regelgeving rondom onder meer het gebruik van rodenticiden in 2023 en de verscherpte aandacht voor het veilig en verantwoord produceren van voedsel, zal dat percentage flink gaan groeien”, verwacht Rooijakkers. “Maar het gevoel moet wederzijds goed zijn. Als het klikt, komen we samen snel tot de beoogde resultaten door verantwoorde bestrijdingstechnieken toe te passen. Voor een vaste prijs per jaar worden ondernemers geheel of gedeeltelijk ontzorgd en zijn ze gevrijwaard van plaagdieroverlast. Wij gaan voor de duurzame, toekomstbestendige oplossingen.”