Biologische Ratten- en
muizenbestrijding

Waarom is (biologische) ratten- en muizenbestrijding zo belangrijk?

Als veehouder weet u hoe belangrijk een goede hygiëne binnen uw bedrijf is. Aanwezige ratten en muizen houden zich niet aan uw strikte hygiënemaatregelen. Zo veroorzaken ratten en muizen grote financieeleconomische schade, doordat ze knagen aan voedingsmiddelen, gebouwen en kabels en voedselproducten bevuilen. Dieren schrikken van een voorbijschietende rat of muis wat leidt tot onrust. De knaagdieren brengen ziekten over die voor mensen en dieren schadelijk zijn. De ziekten die ratten in Nederland kunnen overbrengen zijn: de ziekte van Weil en paratyfus. Ook kunnen ratten in theorie, ziekten als pseudo-vogelpest, trichinosis, varkenspest en de ziekte van Aujeszky (pseudorabiës) overbrengen op uw vee. Elke rat of muis is er één te veel en om overlast tegen te gaan, moeten de juiste maatregelen getroffen. Het tijdig opstellen van een bestrijdingsplan voor het preventief weren van plaagdieren is daarom belangrijk en bespaart u veel onnodige kosten

Biologische beheersing logo

Preventieve maatregelen tegen ratten en muizen (Wat kunt u zelf doen?)

Bij Agro Pest Control zijn we continu bezig veehouders te helpen bij hun strijd tegen ongedierte. Dit doen we door onze kennis gratis te delen in onze APC kennisbank.

[Handleiding] - Uw boerderij knaagdiervrij.

In de onze nieuwe handleiding “Uw boerderij knaagdiervrij” geven we praktische tips over wat u zelf kan doen om een ratten en muizen te voorkomen. We behandelen thema’s als de overdracht van ziektes, resistentie door biociden en het proces van biologische ratten en muizenbestrijding.

[Checklist] - Hoe richt ik mijn stal in om ratten-en muizenplaag te voorkomen?

In de checklist geven we u concrete handvatten waar u op moeten letten bij de inrichting van uw stal zodat muizen en ratten geen kans hebben om te overleven.

Kunt u bij ieder onderdeel een vinkje zetten? 

[Workshop] - Uw boerderij knaagdiervrij.

In de workshop “uw boerderij knaagdiervrij” geven we verschillende tips.  Alles wat met ratten en muizen te maken heeft wordt besproken. De methodieken, overdracht van ziektes, preventieve maatregelen, resistentie en het proces van biologische ratten- en muizenbestrijding.

De boosdoeners: bruine rat, zwarte rat en de huismuis

Zwarte rat

De zwarte rat leeft graag in grote groepen, is zeer intelligent, sociaal en schuw, en daarom niet makkelijk te bestrijden. De zwarte rat legt, in tegenstelling tot de bruine rat, geen ondergrondse gangen aan en komt ook minder in open gebieden voor. Hij is erg snel, en kan goed klimmen en kan tot wel anderhalve meter hoog springen. De zwarte rat klimt met gemak in een boom. Ook kan hij zwemmen, maar zal dit niet snel doen. Hoewel zwarte ratten alleseters zijn, geven ze wel een voorkeur voor plantaardig voedsel, zoals granen, vruchten en suikerriet. Ze gaan meestal ‘s nachts op zoek naar eten. De tanden van knaagdieren groeien hun hele leven door; daarom moeten zwarte ratten knagen om hun tanden op lengte te houden.

De Zwarte rat op uw bedrijf voorkomen? 

De Huismuis

De huismuis is vooral ’s nachts actief. De huismuis kan zeer goed knagen, klimmen, springen en zwemmen. De huismuis Hij heeft een scherp reukvermogen, waarmee hij zijn weg vindt en zijn familieleden herkent. Hun gezichtsvermogen is slecht ontwikkeld, ze verplaatsen zich in het donker door te tasten met hun snorharen. Daarbij urineren ze veel, vooral in onbekend terrein. Dit, tezamen met hun tastzin, wijst hen de weg. Het voedsel van de huismuis is zeer gevarieerd; het is een echte alleseter. Ze hebben een voorkeur voor granen, zaden, noten, wortelen, insecten, larven en wormen. Ze eten het liefst vet- en eiwitrijk voedsel. Koolhydraatrijk voedsel zoals fruit en groene planten worden minder vaak gegeten. Per dag eet een huismuis zo’n 3,5 gram.

De Huismuis op uw bedrijf voorkomen? 

Bruine rat

De bruine rat is voornamelijk ’s nachts actief, vooral direct na de avondschemering en voor de ochtendschemering. Pas daarna verlaten de andere ratten het hol. Veranderingen in de omgeving heeft de bruine rat direct door en daarom is het ook zeer moeilijk hem in vallen te vangen. Bruine ratten kunnen goed zwemmen, duiken, springen en klimmen. De bruine rat is een alleseter, die voornamelijk leeft van eiwit- en zetmeelrijk voedsel. Zo eet hij graan, zaden, slakken, larven, kikkers, jonge zoogdieren, vogeleieren en aas. Maar hij knaagt ook aan botten en producten zoals zeep en kaarsen

De Bruine rat op uw bedrijf voorkomen? 

Het proces van biologische ratten- en muizenbestrijding

Stap 1 – Aantrekken van natuurlijke vijanden.

Het proces van biologische ratten en muizen beheersing bevindt zich buiten de stal. De eerste stap is het aantrekken van van natuurlijke vijanden. Dit gebeurt in de buitenste rand rond het erf en staat in het teken van het aantrekken van roofdieren zoals uilen (kerkuil en steenuil), torenvalken, zwaluwen en sperwers. Het ophangen van nestkasten en het plaatsen van knotwilgen, elzen en berken zorgen ervoor dat deze vogels een overzichtelijke plek krijgen om te jagen. Door het maaien van slootkanten rondom het erf worden de verblijf- en voedselvindplaatsen van plaagdieren beperkt.

Torenvalk

Stap 2 – Het erf onaantrekkelijk maken voor de ratten en muizen.

De tweede stap in het proces bestaat uit elementen die het erf onaantrekkelijk maken voor de ratten en muizen. Door alle zintuigen van knaagdieren te prikkelen kan een omgeving onaantrekkelijk worden gemaakt waardoor ze zich hier niet willen vestigen. Een manier om het erf onaantrekkelijk te maken is de kruidenborden. Als de knaagdieren zich in de kruidenborder bevinden geven deze kruiden hun geur af aan de vacht. Ook verspreiden ze hun geur zonder aanraking. Ratten en muizen mijden kruiden met een doordringende geur omdat ze een goed reukorgaan hebben. De penetrante geur van kruiden hebben ze niet graag continue in hun reukorgaan. Dit soort vegetaties zullen ze dus mijden.

Stap 3 – Het vangen of weren van plaagdieren die toch in de buurt van de stal zijn gekomen.

Onder de laatste stap vallen alle zaken voor het vangen of weren van plaagdieren die toch in de buurt van of zelfs in de stal zijn gekomen. Denk hierbij aan het plaatsen van geur kokers, rattenvallen met een lokstof en het aanbrengen van gemalen oester en mosselschelpen rondom de stallen. Knaagdieren lopen hier niet graag overheen met hun gevoelige pootjes. De geurkokers worden gevuld met een volledig biologische geurstof welke door de intense en dreigende geur ratten en muizen verdrijft. De geur koker bootst de geur van natuurlijke vijanden na gecombineerd met rook, vuur een leeuwenstront.

Goodnature trap

Ratten- en muizenbestrijding – wat zijn de kosten?

Om u een prijs voor het bestrijden van ongedierte te kunnen geven, is het noodzakelijk dat onze ongedierte-expert een compleet beeld heeft van de grootte van de plaag en het type ongedierte waar u mee kampt. Tijdens het opstellen van het bestrijdingsplan wordt er een inspectie uitgevoerd. Op deze manier kan onze ongedierte-expert u een passende offerte aanbieden voor het bestrijden van ongedierte op uw bedrijf.

Wat zeggen onze klanten?

“Ons bedrijf de Heerenhoeve gevestigd in Oostburg start met Agro Pest Control om schadelijke dieren rondom het bedrijf te bestrijden zonder schade toe te brengen aan ons vee, het personeel en andere dieren zoals vogels en insecten.”

Mariëlle en John Vesseur

Melkveehouders, Melkveebedrijf De Heerenhoeve

“Wij gaan starten met het nieuwe APC beheersingsplan omdat het mooi past in onze biologische bedrijfsvoering waarin geen biocide thuis horen. Wij werken nu al een aantal jaren naar tevredenheid met de biologische bestrijding via APC.”

Gerard, Ans en Lisa Reimert

Melkgeit houders, Biologisch melkgeitenbedrijf Reimert

“Voor het IKB moeten er tegenwoordig hele plannen geschreven worden, vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een bedrijf om mij hierin te ondersteunen. En met de veranderingen van de wetgeving in 2023 is APC een geschikte partner.”

Christian van Bommel

Pluimveehouder, Eigenaar Oma’s Kip - Scharrel vleeskuiken bedrijf

APC is bekend van..