Biologische

Vliegenbestrijding

Waarom is (biologische) vliegenbestrijding zo belangrijk?

vliegen zijn klein, divers en overal te vinden. Ze eten bovendien van alles en kunnen op elk soort oppervlakte landen, inclusief op andere dieren. Insecten maken een onmisbaar deel uit van eco- systemen, maar staan ook bekend als grote ziek-teverspreiders doordat hun poten en vleugels allerlei bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers meedragen en zodoende naar andere dieren verspreiden. Vliegen leggen hun eitjes in rottend materiaal en uitwerpselen. De bacteriën die ze daar oppikken, blijven aan hun pootjes kleven en komen in hun systeem terecht. Een ordinaire kamervlieg kan tot wel zes miljoen ziekteverwekkers bij zich kan dragen. Dit zorgt voor een overdracht van ziektes als salmonella, cholera, dysenterie, PIA, Rota- en PED-virussen op u en uw vee.

Biologische beheersing logo

Preventieve maatregelen tegen vliegen (Wat kunt u zelf doen?)

Bij Agro Pest Control zijn we continu bezig veehouders te helpen bij hun strijd tegen ongedierte. Dit doen we door onze kennis gratis te delen in onze APC kennisbank.

[Handleiding] - Een vliegenvrije zomer.

In de onze nieuwe handleiding “Een vliegenvrije zomer.” geven we praktische tips over wat u zelf kan doen om een vliegenplaag te voorkomen. We behandelen thema’s als de overdracht van ziektes, resistentie door biociden en het proces van vliegenbestrijding.

[Workshop] - Een vliegenvrije zomer.

In de workshop “Een vliegenvrije zomer.” geven we verschillende tips.  Alles wat met vliegen te maken heeft wordt besproken. De methodieken, overdracht van ziektes, preventieve maatregelen, resistentie en het proces van biologische vliegenbestrijding.

De boosdoeners: de Kamervlieg en de Stalvlieg

De kamervlieg
Musca Domestica L.

De kamervlieg behoort tot de tweevleugeligen vliegen (Diptera). De vlieg gaat af op geuren afkomstig van dierlijke urine, mest en suiker. De kamervlieg begint pas bij temperaturen boven de 17 °C te vliegen, komt de temperatuur boven de 30 °C dan neemt de activiteit weer af. Het vrouwtje van de kamervlieg legt gedurende drie maanden ongeveer vier- tot zesmaal circa 100-150 vliegen eitjes. Daarbij is dierlijke mest in combinatie met stro een geliefde broedplaats.

De kamervlieg kan niet kauwen of bijten en moet het hebben van enzymatische afbraak van het voedsel via het speeksel van de vlieg. Zodra een vlieg op een voedselbron landt, wordt hierop speeksel uitgebraakt en na korte tijd weer opgezogen via de zuigsnuit. De vlieg draagt ziektes over doordat het braaksel van de vlieg vaak nog verteerd voedsel van vorige plekken bevat. Hoe deze overdracht plaatsvindt leest u in het hoofdstuk “Waarom is (biologische) vliegenbestrijding zo belangrijk.”

De Kamervlieg op uw bedrijf voorkomen? 

De stalvlieg
Stomoxys calcitrans.

De stalvlieg behoort tot de Muscidae familie, en zijn beruchte bijters. Zowel het vrouwtje als het mannetje bijten en zuigen bloed op van hun gastheer. Stalvliegen hebben vaak een voorkeur voor honden, vandaar dat ze in het Engels ook wel “dog-flies” worden genoemd. Stalvliegen steken dieren, om vervolgens het bloed op te nemen.D it leidt tot productieverliezen, zoals verminderde melkgift of vertraagde groei. De stalvlieg ondergaat, net zoals de kamervlieg, een ‘volledige gedaanteverwisseling’ Een vrouwtje van de stalvlieg legt in ongeveer vier legrondes zo’n 125- 150 eitjes. Ze legt deze in: 

  • vochtig hooi
  • vervuild stro
  • tuinafval
  • mest

Iedere ophoping van verterend plantaardig materiaal of mest kan een broedplaats vormen voor de stalvlieg. De eitjes komen na een paar dagen uit en verpoppen na 14-26 dagen. Uit de pop komt weer een nieuwe stalvlieg. De totale duur van de levenscyclus varieert tussen de 22-28 dagen. De stalvlieg moet het hebben van een bloedmaaltijd en zou hiermee ziekteverwekkers, die zich in het bloed van de gastheer bevinden, kunnen verspreiden. Vliegenoverlast kan in de veehouderij dus leiden tot overdracht van infectieziekten, verminderd dierenwelzijn, maar ook tot productieverliezen.

De Stalvlieg op uw bedrijf voorkomen? 

Het proces van biologische vliegenbestrijding

Het proces van biologische vliegenbeheersing begint buiten de stal. Zo zijn kruiden een natuurlijk middel dat gebruikt wordt om vliegen te weren. Denk bij geur aan een kruidenborder Deze border lokt insecten, zoals vlinders, motten en sluipwespjes, die op hun beurt kleine zangvogeltjes te lokken. Deze zangvogels zijn de natuurlijke vijanden van de vlieg en beheersen de vliegen voor ons. Buiten de zangvogel worden er meer vogels ingezet bij de bestrijding van vliegen.

Buiten de stal spelen zwaluwen een belangrijke rol bij de controle van insecten. Volgens berekeningen zijn er ongeveer 150.000 insecten nodig om een zwaluw kuiken groot te krijgen. Een deel van de insecten bestaat o.a. uit kamervliegen. Een nest van 4 jongen zou dus overeenkomen met 600.000 insecten. Ook Roodborstjes eten insecten als rupsen, vliegen, insectenlarven en spinnen. 

Bent u benieuwd naar de bestrijdingsmethode per levensstadium? In de handleiding wordt per levensstadium de biologische bestrijdingsmethode omschreven.

Vliegenbestrijding – wat zijn de kosten?

Om u een prijs voor het bestrijden van ongedierte te kunnen geven, is het noodzakelijk dat onze ongedierte-expert een compleet beeld heeft van de grootte van de plaag en het type ongedierte waar u mee kampt. Tijdens het opstellen van het bestrijdingsplan wordt er een inspectie uitgevoerd. Op deze manier kan onze ongedierte-expert u een passende offerte aanbieden voor het bestrijden van ongedierte op uw bedrijf.

Wat zeggen onze klanten?

“Ons bedrijf de Heerenhoeve gevestigd in Oostburg start met Agro Pest Control om schadelijke dieren rondom het bedrijf te bestrijden zonder schade toe te brengen aan ons vee, het personeel en andere dieren zoals vogels en insecten.”

Mariëlle en John Vesseur

Melkveehouders, Melkveebedrijf De Heerenhoeve

“Wij gaan starten met het nieuwe APC beheersingsplan omdat het mooi past in onze biologische bedrijfsvoering waarin geen biocide thuis horen. Wij werken nu al een aantal jaren naar tevredenheid met de biologische bestrijding via APC.”

Gerard, Ans en Lisa Reimert

Melkgeit houders, Biologisch melkgeitenbedrijf Reimert

“Voor het IKB moeten er tegenwoordig hele plannen geschreven worden, vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een bedrijf om mij hierin te ondersteunen. En met de veranderingen van de wetgeving in 2023 is APC een geschikte partner.”

Christian van Bommel

Pluimveehouder, Eigenaar Oma’s Kip - Scharrel vleeskuiken bedrijf

APC is bekend van..