Toename knaagdieren in Nederland

De afgelopen weken was het volop in het nieuws men verwacht een massale ratten- en muizenplaag vanaf het vergif verbod dat in 2023 ingaat. „Dit wordt een nog veel grotere calamiteit dan de eikenprocessierups”, waarschuwt Bastiaan Meerburg directeur van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). „Helaas zal men het zich pas realiseren als de ratten en muizen over straat rennen.”

De zwarte rat

De zwarte rat die in Zuid-Nederland al jaren een probleem vormt verovert terrein door heel Nederland. Met het oog op het vergif verbod dat vanaf 2023 gaat gelden zal dit niet minder snel gaan. Vergeleken met de bruine rat is de zwarte rat zeer actief en veroorzaakt daardoor veel problemen. De zwarte rat, die al sinds de middeleeuwen in Europa leeft en bekend staat om het verspreiden van de pest, is een grote verspreider van dierziektes. Daarnaast kan de knaagschade grote financiële gevolgen hebben, dit kunnen vrij onschuldige verzakkingen zijn, maar het oneindig knagen van ratten kan ook resulteren in kapotte melkrobots of zelfs stalbranden.

De zwarte rat leeft graag hoog en droog en wordt daardoor vaak aangetroffen in isolatieplaten en onder dakgoten. De rat kan goed klimmen en springen (hij springt tot wel 1,5 meter hoog) en is doordat ze voornamelijk ‘s nachts actief worden lastig te bestrijden.

Voorkom problemen door knaagdieren

Als veehouder weet u hoe belangrijk goede hygiëne protocollen binnen uw bedrijf zijn. Aanwezige knaagdieren houden zich echter niet aan deze regels. Het is daarom belangrijk om tijdig een bestrijdingsplan op te stellen zodat plaagdieren preventief geweerd worden. Dit bespaart een hoop ellende. Een goed bestrijdingsplan is niet één op één bruikbaar, een goed plan vraagt om grondig vooronderzoek, een consequente aanpak en een systematische opvolging.

Het uitbesteden van plaagdierbeheersing

Het opstellen van een goed bestrijdingsplan is cruciaal om de overlast onder controle te houden en vergt specialistische kennis van de markt. Ook het up-to-date houden van het plan kan erg tijdrovend zijn. Onze HyCare partner APC is met meer dan 20 jaar expertise gespecialiseerd in plaagdierbeheersing voor de agrarische sector. Afhankelijk van uw wensen wordt er een plan op maat gemaakt op basis van biologische en/of reguliere bestrijding methodieken. APC werkt continu aan een verantwoorde totaalaanpak tegen knaagdieren. Met de aanschaf van eigen testbedrijven wordt de biologische totaalaanpak momenteel grondig getest.

Wat u zelf kunt doen tegen knaagdieren

 • – Dek sleufsilo’s goed en netjes strak af
 • – Kies voor afsluitbare afvalbakken
 • – Zorg dat je terrein netjes en goed onderhouden blijft
 • – Voorkom begroeiing binnen een straal van 15 – 20 meter van de stal
 • – Sla geen materialen op rond en tegen de stal
 • – Sla geen materialen op in de stal of bij dierverblijven
Schoonhouden veehouderij

De voordelen van het uitbesteden van knaagdierbeheersing

 • Geen zorgen
  APC neemt de complete plaagdierbeheersing van u over zodat u uw eigen werk kunt doen.
 • Financiële zekerheid
  Voor een vast bedrag per jaar doet een gecertificeerde bestrijdingstechnicus de complete uitvoering.
 • Hygiënisch werken
  APC werkt met eigen materialen en kleding welke per bedrijf in een eigen locker zijn opgeslagen. Zo voorkomen wij dat we ziektes overbrengen van bedrijf op bedrijf.
 • Duurzaam
  APC is er van overtuigd dat plaagdierbeheersing ook zonder biocide kan.
 • Digitale service
  Hoewel de complete uitvoering van het bestrijdingsplan bij ons ligt, moet de veehouder ten alle tijden kunnen inzien wat de status rondom de plaagdieren op het bedrijf is. Door middel van een online logboek en de digitale lokdoos registratie, kan dit ook zonder dat u de bestrijdingstechnicus spreekt.
digitale registratie
Digitale registratie plaagdierbestrijding
Elke week een overzicht